Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Lacul din Valea Morilor -…

Lacul din Valea Morilor – muzeu arheologic în aer liber?

Renaşterea lacului din Valea Morilor într-un Muzeu arheologic în aer liber este o ipoteză lansată azi, mai în glumă mai în serios, de Primarul general de Chişinău Dorin Chirtoacă, cu prilejul celor doi ani de la investirea sa în funcţie. Chirtoacă a ieşit la o întâlnire în aer liber cu chişinăuienii şi presa, alegând drept «sală» Scuarul Europei de la intrarea în Grădina Publică Ştefan cel Mare. Întrebat de presă de ce întârzie atât de mult reamenajarea Lacului din Valea Morilor, Chirtoacă a dat mai multe explicaţii.

Prima ar fi renunţarea Guvernului la finanţarea acestui proiect, pe care tot Guvernul, la indicaţia preşedintelui Voronin, l-a iniţiat în 2006. Motivul fiind unul politic: pierderea de către comunişti a alegerilor din 2007 pentru Primaria Chişinău. Doi: Consiliul municipal Chişinău, controlat de coaliţia comunistă, creştin-democrată şi social-democrată au respins succesiv trei proiecte investiţionale, propuse de Primărie pentru această zonă. Şi trei: descoperirile neaşteptate de pe fundul lacului: mai întâi obuze militare din perioada celui de-al doilea război mondial, ulterior – sceletele de mamuţi şi, mai recent, o aşezare omenească şi alte câteva obiecte din perioada paleoliticului, aflate acuma în cercetare. «Cine ştie ce surprize ne mai poate oferi Valea Morilor?», – s-a întrebat Chirtoacă, lansând în răspuns ipoteza unui posibil muzeu arheologic în aer liber în locul Lacului. După care a precizat că «e o glumă». «Căutăm soluţii», a încheit Primarul general.

Amintim, că Lacul din Valea Morilor, este o constrcuţie artificală, iniţiată în perioada sovietică, pe timpul cînd cel mai longeviv prim-secretar al PC din Uniunea Sovietică, Leonid Brejnev, deţinea aceeaşi funcţie de prim-secretar dar la nivel republican. S-a chemat construcţia «Lacul comsomolist» şi a purtat această denumire până la destrămarea URSS, ulterior primind un nume mai aproape de origini: Lacul din Valea Morilor. În 2005 preşedintele Voronin lansează ideea reamenajării Lacului, promite Primăriei subvenţii de la Guvern, transformă zona într-un «şantier comunist de şoc», în 2006, în lipsa proiectelor încep lucrările de desecare şi evacuare a nămolului, după care, în 2007 comuniştii pierd alegerile pentru Primărie şi lucrurile mor. Devine cunoscut faptul, că , de fapt, sub protectoratul «tatălui» şi pe bani publici, zona trebuia să ajungă un centru de agrement şi afaceri a fecioraşului, Oleg Voronin. Nu s-a întâmplat să fie. Şi, poate că e bine, că nu s-a întâmplat. Vorba Primarului Chirtoacă, «cine ştie ce surprize ne mai poate oferi Valea Morilor»?